Lanhydrock House

Titti SchultzLivet, Travel1 Comment

Länhajdråkk haous. Så uttalas det. Lanhydrock House i Cornwall. Här bodde familjen Agar-Robartes.

Thomas Agar-Robartes var en förmögen man som jobbade politiskt, han var med i Oxford University Team poloteam också. Han var inte militär på något sätt men när första världskriget bröt ut så valde han att anmäla sig och han var ett populärt befäl bland sina mannar. Tyvärr tog kriget honom 1915. Hans familj hemma på Lanhydrock (mamma, pappa och systrar. Hans bröder var alla utom en ute i kriget.) samlade in pengar till familjer vars män var ute i kriget eller till dem som blivit fattiga av olika anledningar under kriget. Man lät också flera som återkom från kriget bo hos dem.

Nu blir det bildbonanza!

IMG_1061

IMG_1090

IMG_1092

Hallgolvet.

IMG_1094

IMG_1095

En ganska vanlig middagsdukning. Menyn lite elegant nedskriven. Huset renoverades efter en brand (som startade i köket) 1881 och efter det blev det ett familjehem. Det är ett ganska typiskt viktorianskt hem. I alla fall typiskt för hur det såg ut hos en familj med en ordentlig förmögenhet…

IMG_1106

Upphängda och nedsläppta i biljardrummet. Strax efter att bilden togs började min pappa öppna stängda dörrar, han fick en uppsträckning av brittiska mått och jag är glad att vi inte blev utslängda.

IMG_1108

IMG_1109

Där står han Thomas ”Tommy” Agar-Robartes i sitt arbets/mysrum.

IMG_1110

Korrespondera lite.

IMG_1115

IMG_1097

Hortensian växer som ogräs här! Enorma buskar. Tycker mycket om hortensia.

IMG_1133

Det restes en del.

IMG_1129

Det finns ett helt rum med pottor och bedpans. Med rengöringsmöjligheter. Det måste ha varit det absolut eländigaste jobbet att göra för tjänstefolket.

IMG_1131

IMG_1141

Sällskapsrummet som sitter i hop med…

IMG_1143

…galleriet som också innehåller massor av böcker och en flygel. Är man bra på att spela är man välkommen att riva av ett par låtar. Nästan varje dag kommer en man som är långt över 80 år gammal hit och spelar. Bara för att han tycker om det. Jag ville krama honom jättemycket men jag var rädd att han skulle gå sönder.

IMG_1150

IMG_1176

IMG_1183

IMG_1170

Den siste i släkten dog 1966 och bodde här till sitt sista andetag. Han, Victor hette han, hade inga arvingar och skänkte huset och ägorna till the National Trust.

IMG_1059

Kakor med National Trustlogga. Goda. Här kommer dagens tips, om du ska tuta runt i Storbritannien och besöka flera sevärdheter, slott, parker och nationalparker så kan det vara värt att skaffa ett årligt medlemskap, då har du fri entré på många, om inte alla, ställen där National Trust är inblandad. Man får parkera gratis också! Bra att göra på nätet ett tag innan du åker hemifrån.

Kram, Titti

 

One Comment on “Lanhydrock House”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *