Botox? Jajamen!

Titti SchultzBeauty, Hälsa & Livsstil, Health & Lifestyle, Livet8 Comments

 

Att använda botox är kontroversiellt för många. Jag har varit minst sagt tveksam!! Men jag dömer inte. Även om jag tycker att jag har sett för många ansikten där det gått till överdrift i jakten på evig ungdom eller för att man vill ha den där looken som inte är helt verklig och som jag tycker att ser på allt fler väldigt unga tjejer som verkar använda fillers och botox för att forma om sina ansikten. Det är sorgligt tycker jag.

Men med det sagt, nu har jag själv injicerat botox i ansiktet! Jag övervägde att inte skriva om det just därför att det är något som så många har starka åsikter kring. En gång testade jag att fylla en bekymmersrynka mellan ögonbrynen med Restylane. Det gjordes i direktsändning i radio och hände lite hastigt och lustigt (rynkan försvann dock). Jag fick så mycket skit rent ut sagt! Folk fördömde och förfasade sig. Tänker att nu blir det väl så i det här fallet också men jag vill ju dela saker här på bloggen annars blir det ju bara en massa jobbgrejer och/eller solnedgångar…

Att jag berättar om min botoxerfarenhet är också för att det blev en liten lucköppnare för mig. Det var en ganska ordentlig tröskel jag skulle över får jag erkänna, jag var orolig för hur det skulle påverka mitt utseende. Jag är nämligen väldigt nöjd med hur jag ser ut.

Med Sofia Augustsson

De senaste åren haft mer eller mindre huvudvärk nästan varenda dag. Anledningen är att jag biter ihop käkarna som om livet hängde på det varenda natt. Jag har testat bettskena men det har bara resulterat i att jag ligger och biter ihop så hårt jag kan i bettskenan, det kanske är bättre för tänderna men den elaka huvudvärken är kvar. Det är helt värdelöst och jag ville inte leva så och då började jag leta andra alternativ.

Jag blev tipsad om att man kan injicera botox i käkmusklerna. Kommer inte på fråga, sa jag! Men tanken lämnade mig inte så jag gjorde som jag brukar. Jag började researcha och läsa på som en galning!

Jag har pratat med människor som jag känner och litar på som gör estetiska behandlingar regelbundet, bland annat med botoxinjektioner, jag har tittat på dem och hur de ser ur. Jag har besökt flera mottagningar och jag har ställt alla frågor, både de bra och rimliga men jag klämde in ett par riktigt konstiga och lite dumma frågor också. Till slut bestämde jag mig för att faktiskt slå till på en behandling!

(Jag skulle för övrigt väldigt gärna ha den här mattan i mitt sovrum, det ska jag fråga om nästa gång jag går dit…)

Jag valde förstås att gå till ett ställe där jag fått förtroende för de som jobbar där, jag har också två vänner som är klienter där och mina vänner ser fräscha och helt normala ut! De som jobbar där är legitimerade sjuksköterskor, de är certifierade och har lång erfarenhet. För mig är det viktigt att gå till en sån klinik och jag har lärt mig att det är det här märket man ska titta efter:

Då är de som jobbar där certifierade genom Estetiska Injektionsrådet, EIR. (I en bransch där det tyvärr kan vara väldigt si och så med den saken). Det var helt avgörande för mig kan jag säga! Jag gillar när folk gått många kurser och vill vidareutbilda sig och bli bättre.

Efter att ha klämt och känt på Annika Harlén och Sofia Augustsson och avkrävt dem deras CV´s, nästan i alla fall, så kände jag att jag litade på dem. När de också lovat att jag inte skulle börja sluddra, fortfarande skulle kunna gapa stort och jag skulle inte få svårt att tugga min mat, då gjorde vi behandlingen. Eller, jag gjorde inte så mycket, jag satt stilla och Annika och Sofia gjorde sin grej. Och vad är det jag har gjort? Jag har alltså fått botox (botullinumtoxin som är ett beprövat muskelavslappnande läkemedel – jag sa ju att jag researchat!!) injicerat  i käkmusklerna, som för övrigt tydligen var imponerande stora eftersom jag ”tränat” dem hårt i många år! Jag gjorde detta i mitten av juni, det tar några veckor att få full effekt av injektionen och sedan dess har jag inte haft huvudvärk en enda gång. På riktigt, inte en enda gång. Jag vaknar helt avslappnad i ansikte, nacke och huvud. Nu är jag irriterad över att jag inte tog tag i det här tidigare! Och det är också lite därför jag vill berätta.

Jag vill också vara väldigt tydlig med att berätta att detta inte är ett samarbete utan jag är en alldeles vanlig kund, klient, patient!

Det är ju inte helt ovanligt att människor gör estetiska behandlingar, fler än man tror men de flesta pratar inte om det. Vi blir allt mer fåfänga, man kan tycka att vi låter ”oviktiga” saker spela alldeles för stor roll. Men vad är viktigt och vad är oviktigt och vem bestämmer det? Man kan släta ut och fylla ut både det ena och det andra. Det är ju upp till var och en var man står när det gäller såna här saker. Jag har sett mardrömsexempel, där människor sett helt konstgjorda ut, spända och liksom svullna i ansiktet och med enorma märkliga läppar, det tycker jag är eländigt och det visar, i mitt tycke, dåligt omdöme från dem som utfört behandlingarna! Jag har också sett dem som bara ser piggare, gladare och fräschare ut, lite som att de varit på semester. Det fanns en tid då jag idiotförklarade dem som sköt in medel i ansiktet, det har jag slutat med sedan ganska länge, jag har inget med det att göra. Jag vet inte varför de gör sina val. Däremot kan jag fråga mig vad det är som gör att vissa vill förvandlas och vad det är som lockar med de extremt onaturliga dragen. Jag tycker att det är en skam att det finns de som jobbar i branschen Utseende & Skönhet som inte tar större ansvar, guidar sina klienter mer. Vågar säga nej. Det finns de som helt verkar sakna yrkesstolthet, skrupler och utbildning, jag pratade med flera när jag ringde runt. När jag frågade vad de hade för utbildning så hade man inga bra svar. Nästan vem som helst kan börja injicera botox i andra människor! Helt vansinnigt.

Och ska jag bli väldigt allvarlig för en stund så tycker jag att det behövs en reglering av den här branschen så endast legitimerad medicinskt kunnig personal som kan anatomi och har den utbildning som behövs, som injektionsteknik, får syssla med den här sortens estetiska behandlingar. Jag har förstått att Socialstyrelsen håller på och jobbar fram en ny utredning och den ska presenteras för regeringen i september. Hoppas att de har tid att titta ordentligt på den trots valtider och jag hoppas att det kommer göra skillnad. (Man kan säga att när jag blir nervös, som jag blev inför min behandling (helt i onödan för det var klart på ett litet kick) så pratar jag mycket och det här är lite av det jag fick Annika och Sofia på Entouch att svara på och berätta för mig när jag var där. De var så tålmodiga, proffsiga och både snälla och roliga. Jag tror dock att de unnade sig en lite längre fikarast efter att jag gått hem…  🙂 )

Med Sofia Augustsson och Annika Harlén! Se så glad jag ser ut, vi har just bestämt hur vi ska lösa alla mina bekymmer! 

Det här är inte mitt sätt att säga att botox är bästa grejen! Jag säger inte att du ska börja med botoxbehandlingar. Jag tycker att du ska tänka både en och två gånger kring vilka behandlingar du eventuellt är nyfiken på. Du har bara ett ansikte, var rädd om det. Men vill du göra en behandling, välj med omsorg vem som får behandla dig. Jag tycker att det är viktigt att tänka att erfarenhet och kunskap är mycket viktigare en priset, spara lite längre i stället.

I mitt fall har det i alla fall funkat. Jag vaknar inte på nätterna längre. Mina käkmuskler som kändes som lite större än en halv golfboll på vardera sida av ansiktet har lagt sig. Men framför allt, huvudvärken är borta och det är en sån otrolig befrielse! Jag tänker inte låta huvudvärken eller de där golfbollarna komma tillbaka!!

 

Kram, Titti

 

 

 

8 Comments on “Botox? Jajamen!”

  1. I mitt fall? Eller menar du generellt? I mitt fall gör det att jag inte kan bita i hop käkarna så hårt som jag annars gör. Jag slipper den kramp och de låsningar som jag annars får.
   Hälsn, Titti

 1. En av de mest underbara undanflykterna man sett haha. Om botox gjort att du sett äldre ut…hade du då gjort samma patetiska nojjade ingrepp?

  Hört talas om bettskena? Säkert har du det, men den skavde säkert något alldeles hemskt så du var tvungen att injicera utfyllnad hehe.

  Alltså fantasin för att ursäkta sitt hängiga ansikte är så tråkigt, framför allt för de nära och kära.

 2. Lite tråkiga undanflykter då alla vet att bettskena hjälper alla som har dina s k problem. Att någon sorts gel skulle göra att du inte lyckas få tänderna att nå varandra eller att musklerna skulle slappna av är medicinskt nonsens.

  Vi har noterat att företaget du besökte ägnar sig åt ”estetiskt….” hmmm

  Hade det inte varit bättre att erkänna att du är lika fåfäng som de du tidigare dömt ut?

 3. Hej Per Lundgren, tandläkare.
  Det känns som att du vill skriva ett lite raljant inlägg och klappa mig på huvudet. Det är ju så klart din fulla rättighet.
  Det är inte en gel som fyller ut eller slätar ut. Enkelt beskrivet är botox något som förlamar musklerna i käken (i mitt fall) så det inte är möjligt för mig att bita ihop lika hårt som jag brukar. Jag har ju en bettskena (den är grön, oklart hur jag tänkte när jag valde det) den har jag använt i flera år men grejen var att jag bet i hop lika hårt med bettskenan som jag gjort innan bettskenan, men nu bet jag stenhårt i bettskenan. Den skyddade tänderna men mina spänningar i nacken och upp i huvudet var desamma. Därför valde jag att injicera botox i käkmusklerna. Det påverkar inte mitt utseende åt något håll alls skulle jag säga. Om man har botox i pannan förlamas musklerna där och man kan inte rynka pannan på samma sätt och pannan ser slätare ut. Över käken blir man ju sällan rynkig på samma sätt, jag inte att det blir någon utseenderelaterad skillnad alls faktiskt. Däremot så biter jag inte i hop käken lika hårt som tidigare, det går helt enkelt inte. För övrigt så har jag, som du påpekar (du måste ha lyssnat länge för det var länge sedan jag sa något om det här, åratal sedan) haft åsikter om människor som injicerar saker här och där. Med åren har jag lärt mig att försöka att inte döma och jag vill inte lägga energi på det heller, numera är jag nöjd med att alla gör som de vill. Och som du konstaterar Entouch som jag gått till ägnar sig också åt estetiska behandlingar. De som gör injektionerna har utbildning och är sjuksköterskor, det var det viktiga för mig. Jag har kompisar som gått till den här mottagningen och deras rekommendationer vägde tungt.
  Nu tror jag att jag svarat på alla dina invändningar.
  Hälsn, Titti

 4. Här kommer svar till Martin ovan.
  Om du läser mitt svar till Per här ovan så får du svar på dina lite hånfulla ifrågasättanden. Vilket lustigt sammanträffande att ni båda skrev samma dag och har så snarlik ton och samma frågeställningar, helt oberoende av varandra. Vilken grej!
  Hej då,
  Titti

 5. Måste kommentera detta..
  Jag har efter över 30 år med migrän+spänningshuvudvärk fått prova botox (gjort första behandlingen för ca 7 dagar sedan som innefattar ca 30 injektioner i käkar, panna, tinning nacke och axlar). Lite tidigt att säkert säga om det har bra effekt men jag kan bara konstatera att jag för första gången på flera månader haft mindre antal anfall/ej lika ont.
  Jag tycker det är oerhört raljerande av den så kallade legitimerade (?) läkaren Per Lundgren att dels påstå att bettskena funkar på alla (vilket det inte alls gör) eller att okunnigt prata om botox som en gel..? Jag tror att många felaktigt blandar ihop fillers och botox. Detta är INTE fillers som fyller ut (Martin skriver ”injicera utfyllnad hehe”) utan ett ämne som påverkar nervens överföring av signaler till musklerna. Mina botoxstick i käkar, tinningar, nackrosett och axlar har INGET estetiskt resultat, möjligtvis kan bekymmersrynkan i pannan bli lite mindre, men det är lika vanligt att ögonbrynen hänger ner av botoxinjektionerna, alltså ett negativt estetiskt resultat. Jag har dock hellre hängande ögon än ständig huvudvärk!!! SÅ, sluta med att ösa ur er föraktfulla åsikter innan ni själva har vandrat omkring minst 25 år med migränmockasinerna. Basta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *