En miljon

Titti SchultzBooks, Livet, Stockholm2 Comments

I dag har en miljon svenskar gått på semester. Det är därför det är mycket lättare att hittar parkering på Södermalm till exempel. (Jag har varit i stan en sväng i dag…) Det är också så här års som vi läser mer än någonsin. Det är bland det bästa jag vet, ledig och läsa i kombination.

Jag har ju lovat lite boktips och här kommer ett gäng förslag!

Jag börjar, kanske lite oväntat, med en av världens mest lästa böcker (tänker inte på bibeln): Da Vincikoden av Dan Brown. Har du inte läst den – gör det. Boken är mycket bättre än filmen. Här ovan ser du Da Vincikoden och flera andra av Dan Browns böcker. Änglar och Demoner är också en stor favorit från Brown! Den är nästan bättre än Da Vincikoden.

IMG_9856

Här är en bok jag alltid tipsar om, tycker så himla mycket om den; Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross. Det är min tidigare kollega och bokkompis Ann i Halmstad som tipsade mig om den en gång får massor av år sedan. Jag sträckläste. (Ann och jag skickar alltid en bok, eller två eller tre, till varandra när vi fyller år. Det är väldigt roligt och vi har hållit på länge. I övrigt hörs vi väldigt sporadiskt. Ett härligt sätt att hålla kontakten på.) Ensam i Berlin är också väldigt bra. Lite seg precis i början men det tar sig. Med besked.

IMG_9862

Bra, bra och bra. Caitlin Morans senaste har inte kommit ut på svenska så vill du inte läsa den på engelska har du den att se fram emot. Gillar Caitlin mycket, vi har twittrat till varandra. Höll på att få dåndimpen när hon svarade på min tweet. Och sedan svarade hon igen. Och igen. En liten twitterkonversation med Caitlin Moran – stort!

IMG_9858

I skuggan av ett brott av Helena Henschen är en grym bok som bygger på en verklig händelse i mars 1932, ett brott, ett mord, som Helena sedan växte upp i skuggan av… Det handlr om de Sydowska morden.  Mördaren fanns i den egna familjen. Och Hon Älskade, här skriver Helena Henschen om sin farmor Signe Thiel. Återigen en berättelse om en verklig person, en kvinna som revolterade. Hon hänger med socialister och anarkister, hon revolterar mot sin far, hon är judinna och under andra världskriget är hon med och bygger upp en motståndsrörelse, hon blir ordförande i Fredrika Bremerförbundet, hon gifter och skiljer sig två gånger och hennes starkaste drivkraft i livet är kärleken.

IMG_9852

Titta här! Katrin Zytomierskas författardebut, Bucketlist, i all fall i romansammanhang. Många blir provocerade av Katrin och det kommer många att bli av boken också. Och många kommer att älska den. Boken handlar om en nyseparerad kvinna  i 30årsåldern, hon har barn men när hon är barnledig så har hon en hel del att beta av på sin Bucketlist. Det handlar mycket om att förverkliga sig själv, våga, utmana sig… När huvudrollsinnehavaren har barnen är hon som vilken småbarnsmamma som helst men så när hon inte har barnen… Det är mycket sex, utförligt beskriven och många runda ord. Katrins farmor (eller var det mormor) var lite överraskad men Katrin kommer från en släkt med coola katter så farmor tog det bra! Jag frågade Katrin om det blir fler böcker, ”vi får se,” blev svaret, ”vi får se hur bra den här går. Jag gör inget bara för att det är roligt”!! Hon säger sånt som inte många andra vågar och det får man tycka vad man vill om. Jag gillar Katrin. Boken är perfekt för en tågresa eller timmar på stranden. Kul att ha koll på vad alla snackar om också.

IMG_9875

Johan Persson och Martin Schibbye skrev 438 dagar efter sin tid som tillfångatagna i Etiopien. 438 dagars helvete. Personligt och noggrant beskrivet. Både fullkomligt elände, förtvivlan och rädsla och stänk av hopp, humor och glädje. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Kommer att läsa den igen.

Min Stroke av Jill Bolte Taylor handlar om henne själv, hon är 37 år gammal och arbetar som hjärnforskare när hon får en kraftig stroke. På några timmar försvinner hennes förmåga att tala, skriva, läsa, gå och hennes minne utraderas nästan helt. Vi får följa med på Jills resa för att bli återställd men ocks en jäkla resa genom hjärnan. Fascinerande. Det är också en fantastisk insikt i hur vi borde resonera om vi träffar någon som drabbats av en stroke eller annan hjärnskada. Det här är en så fin bok!

Vattnet drar av Madeleine Bäck, det här är första delen på en trilogi och den är fylld av cliffhangers. Den utspelar sig i Gästrikland som är mina gamla hemtrakter, typ – inte hela Gästrikland förstås men jag blir lite lokalpatriotisk. Det är en tokläskig berättelse!! Handlingen beskrivs som en bygd som slits i sär och som plågas av ett urgammalt förbund mellan natur och människa. Naturligtvis mördas det och det är äckligt, vidrigt och skitläskigt och omöjligt att släppa taget om.

Det här är Hjärtat, en diktsamling av Bodil Malmsten. Jag är inte lättflirtad när det gäller poesi men den här tipsade min bokpanelkollega Daniel Sjölin mig om, det går inte att värja sig. Så här sa Bodil själv om den här lilla boken:

”Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.” / Bodil Malmsten i mars 2015

 

Fukta din aska av Ernst Brunner. Jag älskade den här! Den handlar om Carl Michael Bellman. Han med epistlarna. Han var en stökig och rörig kille. Han drack mycket, låg med många – de flesta han inte borde, hans äkta kärlek, sorg och så hann han komponera en del också… Det skildrar också hur man levde i Sverige, främst i Stockholm, under 1700-talet. Det finns inget segt eller mossigt över den här boken.

Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma. Läs den! Den är underbar. Och på riktigt. boken handlar om Andréexpeditionen, i vätgasballong siktar man på Nordpolen. Bea har gjort ett helt otroligt jobb med research och samtidigt som det är en massa historiska och vetenskapliga fakta skildrar boken inte bara hennes kärlek och intresse för Andréexpeditionen utan vi får också följa en av expeditionsdeltagarnas kärlek till fästmön som är kvar i Sverige.

 

Så, nu har du att göra! 🙂 Hoppas att någon av de här böckerna kan vara något för dig i sommar. Berätta gärna om du läser något av mina tips och vad du tyckte om boken. (Jag tror att alla finns i pocket utom de nyaste, Moran och Ferrante.)

Kram!

 

 

 

 

2 Comments on “En miljon”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *