Artipelag och Fornasetti

Titti SchultzInredning, Interior Design, LivsstilLeave a Comment

 

Vädret är på många håll inte riktigt vad många verkar ha hoppats på. Själv skriver jag det här och det blåser friskt utanför och i bland regnar det i sidled. Då gör man en utflykt! Får jag föreslå en sväng till Artipelag!? Där pågår just nu en stor Fornasettiutställning. Sedan är ju Artipelag, på Värmdö utanför Stockholm värt en utflykt! Artipelag ligger också inte allt för långt ifrån Gustavsberg och det är också värt en utflykt.

Nu till Fornasetti! Det är han med tallrikarna…

Lina Cavalieri var operasångerskan och ett hett namn i 1800-talets societet. Och hon ansågs vara en av dåtidens vackraste kvinnor. Piero Fornasetti blev helt förtrollad av henne när han fick syn på henne i en tidskrift. Hennes ansikte är nästan symmetriskt, han ansåg att hennes ansikte avbildades perfekt i en rund tallrik! Han jobbar med en litografisk tryckmetod. Under årens lopp så dök Cavalieris ansikte upp i mer än 360 varianter. Det blir en rejäl tallriksservis… Lina Cavalieri blev en ikon för varumärket Fornasetti och efter fadern Pieros död (1913 – 1988) tog sonen Barnaba avstamp här och vidareutvecklade faderns livsverk. Barnaba Fornasetti har varit den kreativa ledaren sedan fadens död. Barnaba har fört Lina och hennes ansikte in i samtiden och det finns referenser till kulturella fenomen som t ex piercing. (Denna text tar avstamp i en informationstext som finns på utställningen.) Fornasettimotiv och mönster hittar du på tapeter, möbler, lampor, tyg, scarves och slipsar – bara för att nämna något.

Det finns de som äter på Fornasettitallrikar, de ska funka bra att köra i diskmaskinen till och med. De flesta verkar hänga dem på väggen.

Ja precis, det är han med ugglorna också.

När du vänder på sakerna i porslin, då hittar du såna här.

Den här, den skulle jag väldigt väldigt väldigt gärna ha hemma på väggen. Väldigt gärna.

En favorittapet. Funderar på att klä in ett klädskåp i den här tapeten. Någon som vet hur man gör det bäst…?

Rolig utställning!!

 

Hej hej.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *