Äta fågelbon?

Titti SchultzFood & Drinks, Travel2 Comments

Javisst!

Kan man äta vad som helst? Jaha, då. Här i Hongkong finns i alla fall väldigt mycket saker som inte tagit sig in på hyllorna på ICA och Konsum ännu.

img_7022

Till exempel sjögurkor. Här ett några olika varianter.

img_7016

Fiskmarknaden, fiskar av alla slag, ålar, humrar, bläckfiskar, snäckor och musslor och massor av vattenlevande djur som jag aldrig sett förr! Och paddor, i burar. Väldigt ovant.

img_7012

img_7011

img_7014

img_7017

Plötsligt lite kakor…

img_7018

…och blommor.

img_7029

Krabbor i små paket. Jag har lite svårt för det här… Minst sagt.

img_7023

img_7031

img_6971

Lite bark?

img_7027

 

Te! The real deal.

img_7024

Och så fågelbona! Jag nämnde dem i går lite i all hast, men nu ska du får höra. Det här är en riktig delikatess! Man samlar in gamla svalbon, rengör dem så mycket man kan och man hävdar att kvinnor och framför allt mammor är bäst på detta jobb. Det är så mycket pill och fix med att samla in dem och torka dem att de bara är snäppet billigare än guld. De finns överallt men precis på hörnet från oss ligger en av de lyxigaste fågelboaffärerna. Där fick jag dock inte fota. Det här är från en annan butik. När man plockat ner fågelbot ska det torka och det måste det göra hängande i vinden. Men det får ju inte blåsa sönder, eller bort! Tydligen tar man ett litet fågelbo och gnager på det till en kopp te eller så, det var svårt att få kläm på. Det ska i alla fall vara bland det nyttigaste man kan äta hävdar man i fågelbobranschen. Det här var helt nytt för mig.

img_7025

Vilken grej!

Samtidigt som det finns väldigt många saker här som jag aldrig skulle äta eller ens överväga att göra något ätbart av men som man använder här, så har jag stor respekt för hur man faktiskt äter praktiskt taget hela djuret. Kycklingfötter, ögon, tungor, huvud, grodlår och så. Sånt som vi bara kastar. Jag har också stora problem med hur man behandlar djur här, djur som ska bli mat, de förvaras inte som de borde i väntan på den kund som ska köpa dem och äta dem. Jag önskar att det fanns en större respekt i de sammanhangen. Jag vill verkligen säga det.

Jag är här på besök, jag kan inte ändra det här, här och nu. Mycket bygger på tusenåriga traditioner, de i sig fascineras jag av. Jag tar med mig tankarna hem och jag ska se hur jag kan engagera mig, för det vill jag.

Det finns tack och lov väldigt mycket att äta som är helt makalöst och där man använde helt andra råvaror. Jag fokuserar på det. Och ser häpet på fågelbobusinessen! Den är big.

Kram.

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments on “Äta fågelbon?”

  1. Jättekul att se så mycket från Hongkong, som står på min bucketlist över ställen jag vill besöka. Det där med konstiga maträtter (iaf för oss nordbor) känner jag mycket igen från när jag var i Tokyo i september. Också en mycket fascinerande & vacker stad! Tyvärr känner jag också igen det där med djurhållningen, men insåg också att jag inte kunde göra något åt det under mina dagar på besök.
    Fortsätt njut av semestern, så fortsätter vi att njuta av bloggen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *