Supertuesday

Titti SchultzUSA

 

Bästa tisdagen på länge. En spännande jobbdag!  Igår, som var Supertuesday här. 14 delstater röstade och bland dem flera av dem stater som är viktigast att vinna för att kunna bli demokraternas motkandidat till Trump. Man började med val i februari och man håller på fram till juni. Det stora valet är i november, då står det mellan Donald Trump och den kandidat som demokraterna till sist vaskar fram. (Republikanerna är väldigt osynliga, de behöver ju inte kampanja på samma sätt, deras kandidat är ju så att säga klar, presidenten.)  Amerikansk valrörelse påminner knappt alls och att ha möjligheten att vara här och uppleva det på plats är fantastiskt intressant.

Man jobbar mycket med klistermärken, t-shirts och pins. Ingen ligger lågt med vad de röstar på. Jag håller inte på någon men hittade pins. De kan sina slogans over here. 

Jag besökte flera valvakor och har flera kollegor på plats från Sveriges Radio, de jobbar med andra program och det är kul att se hur de jobbar!

Martin Svenningsen är producent för P4 Extra, Hans Falk är fieldproducer och researcher för P4 Extra och mitt emot mig sitter Ginna Lindberg som är USA-kommentator och Cajsa Boglind är Sveriges USA-korrespondent så hon bor här permanent. Det de inte kan om USA, det är inte värt att veta ens för amerikaner!

Liverapport i programmet Vaken i P3 och P4.

Valvaka. Mycket press på plats. Även cowboys på plats. Jag tror att det här är en hipstervariant…

Nu när det blivit onsdag kan vi konstatera att Joe Biden och Bernie Sanders blev vinnarna i går, i den ordningen. När jag skriver det här så är 98% av rösterna räknade, så inget är bekräftat ännu. Experter säger att det är ett oväntat bra resultat för Biden som också tog hem Texas. Texas är en stor stat och därför viktig att få majoritet i.

Utanför Bernie Sanders valkvarter. Kandidaterna upprättar små huvudkvarter i viktiga stater, de är ganska enkla… Kolla nästa bild. Folk arbetar helt gratis och många tar ledigt från sina jobb för att i stället utan ersättning kampanja för sin favorit.

En vägg hos Michael Bloomberg. En kandidtat som är multimiljardär och som lagt 500 miljarder på sin kampanj ur egen kassa, han tog hem en delstat. Amerikanska Samoa. Det blev en dyrköpt delstat får man säga. Man väntar sig nu att han drar sig ur racet mot Vita Huset.

I skrivande stund står det mellan Joe Biden, Bernie Sanders och Elisabeth Warren. Valen fortsätter runt om i USA fram till och med juni.

/Titti