It´s my first rodeo!

Titti SchultzUSA

 

 

Varje år hålls Houston Livestock Show & Rodeo och det pågår i flera veckor. I går gjorde jag och mina kollegor entré på detta E N O R M A evenemang! Jag har aldrig varit på någon rodeo förr men det här var galet. Jag kunde hö köpt mig en ny traktor, ett gäng kor eller bara sperma från någon sorts boskap jag gillade mycket och så hade jag kunnat åka hem och para kor med det – jag avstod, det finns uppvisningar med hästar, man visar boskap, får och grisar. Det klipps får och det tävlas i det. Det finns tävlingar för barn att hålla sig kvar på ett får eller en gris. Såna aktiviteter är inte något jag gillar, stökig miljö, vild publik och en inte särskilt naturlig miljö för djuren.Men för the record, djuren såg ut att bli väldigt väl omhändertagna och hade bra miljöer att vila och äta i. Jag tyckte dock att det var roligt med alla cowboys, nästan alla hade en distinkt texaslook! Hattar, boots, smycken, sadlar, rep, bältesspännen och allt du behöver på en ranch! Och så nöjesfält förstås och massor av saker att äta!

De hävdar bestämt att det är en ko. Hon verkade underbart mjuk och trevlig.

Här hade vi en med attityd.

Den här tjejen är uppväxt på en ranch och där tänker hon dö meddelade hon. Hon visar familjens djur här på rodeon. Hon älskar boskap och verksamheterna runt dem. Bland annat jobbar hon mycket med hantering och försäljning av boskapssperma. Olika ändå, vad man kan jobba med.

Träffade ett skönt gäng med ungar, de visar familjernas får när de bedöms av domare. Den här killen var inte överens med domaren meddelade han!

Så här visas, presenteras och bedöms djuren inför publik. Som på film.

Ny traktor?

Gullighetschocken!

Det här paret går loss på 20 000 kronor.

Som jag provade hattar! Av ganska uppenbara skäl blev det ingen hatt…  De är också dyra, runt 300 dollar. Och det är kanske ok om man har sin hatt ofta och mycket. Jag hade ifrågasatt hur jag tänkte redan på hotellet! Det hade blivit en rolig souvernir som mest bara blev liggande där hemma. Men flyttar jag till en ranch någon gång, då jäklar ska jag ha hatt!

Min kollega Martin och jag, lite grand i hatten!

Rusty och Alan gjorde sitt bästa för att trycka på mig den perfekta hatten. Jag lärde mig att hattar är så dyra för att de är handgjorda och de är gjorda av bäver! Och ull.

En sån hatt som jag håller i är utgångsläget för väldigt många hattmodeller, Den formas till den modell man vill ha! Det är Alan på bilden en expert på. Så man ska inte bara välja hatt utan också vilken modell man vill ha.

Vilket ställe, vilka människor!

Ginna Lindberg är i USA just nu som Sveriges Radios USAkommentator . Du hör henne ofta i Ekot t ex Hon är verkligen en expert, otroligt imponerande och proffsig! Väldigt roligt att få jobba med henne här. Och det är det vi gör, jobbar. Intervjuar människor i alla möjliga sammanhang och rapporterar händelser och utveckling som inom corona och politik som ju är heta potatisar just nu! Du kan för övrigt kalla oss Salt n´Pepa.

Hela vårt gäng, smälter in. Martin och Hans har du träffat tidigare. I USA finns också Sveriges Radios Utrikeskorrespondenter Kajsa Boglind och Fernando Arias, men de rör sig på annat håll. USA är stort!

Reportaget från Rodeon (och mycket annat!) hör du på lördag och då börjar P4 Extra lite senare än vanligt, kl 14.00.

 

Have a good day y´all!

/Titti