Kulturtantonsdag

Titti SchultzStockholmLeave a Comment

Mathilde och jag hade en dag förra hösten när vi drog runt och tittade på fina saker och vi kollade en utställning. Nu var det dags igen.

Först träffade vi Bollibompadraken på SVTs parkering, eller strax bredvid.

Sedan drog vi till Frihamnen där man smällt upp en imponerande utställning om kung Tutankhamun. Han var egyptisk farao, han blev bara 18 år men blev kung när han var 8. De var ett skruttigt gäng faraonerna, bland annat för att det jobbade hårt med inavel. Men man vet inte varför han dog, slag mot huvudet, infektion inavel, någon sjukdom eller något helt annat. Tut´s gravkammare med allt vad den innehöll reser världen runt. I replika! Förstås. Det hade varit FÖR bra annars. Det är en fantastisk och väldigt välgjord utställning. Här står jag framför en av väggarna i Tutankhamuns gravkammare. Han hade en liten trerummare till grav. Och han gillade inredning i äkta gult.

Rummet i gravkammaren med hans sakrofak i och hur den var placerad. Egentligen var det fyra sarkofager, väldigt exakt placerade i varandra. Ja du ser ju.

Guldmasken som placerades över Tutankhamuns mumie i den innersta kistan.

Den här kistan var den innestå och i den låg Tut! Den är uthuggen ur en bit granit. Och det gjordes tusentals år före kristus. Hissnande. Tutankhamun föddes 1341 f kr. Hans grav i Konungarnas Dal hittades 1922 av britten Howard Carter, precis innan Carter var på väg att ge upp sitt letande.

Guldkistan med Tuts mumie i. Som alltså var i granitsakrofagen och utanpå det TRE sarkofager i GULD. Inte ett enda mönster är där bara för att det ser fint ut eller så, allt har en betydelse. En enorm rysk docka liksom.

Lite ditt och datt som man kan behöva i nästa liv. I ”guldlådan” som vaktas av fyra gudinnor finns Tutankhamuns inre organ. De plockar man ut vid balsamering. Hjärnan dras ut genom näsan med något som ser ut som en virknål till exempel…

Utsidan av den ”låda” där Tutankhamuns sarkofager stod. Ja, det är väl egentligen också en sarkofag.

Kolla utsmyckningen. Identisk med originalen. Originalen finns främst i Egypten men också på British Museum i London.

Fotänden på guldkistan som du ser till vänster på bilden ovanför denna.

Där är han, som mumie. Allt du ser runt guldet är de lindor hans döda kropp lindades in i efter balsameringen.

Dålig bild på mig och Tuts guldmask. Varken jag eller Tut blev bra på den här…

Lite gudastatyer och även statyer av tjänstefolk som skulle behövas i nästa liv. I nästa liv fortsatte vardagen ungefär som i jordelivet. Man var tvungen att försörja sig så Tut behövde sina tjänare som kunde jobba åt honom och ta hand om honom.

Flip flops never goes out of style. Kung Tut hade många par. All hade det gemensamt att han hade bilder av sina fiender målade i skon så att han alltid trampade på dem… En idé så god som någon för att avreagera sig.

Slog inte till på någon Tuttibjörn.

Lika som bär…

Utställningen är kvar till den 23 april. Ta chansen om du som jag gillar sånt här! Jag var helt fascinerad. Snyggt upplägg också på hela utställningen och audioguidningen. Inträdet är 165 kr, kan vara bra att veta.

Kram.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *