Tar rygg på vikingarna

Titti SchultzLivetLeave a Comment

Likt vikingarna forcerade vi Mälarens vatten och tog oss till vikingastaden Birka. Jag älskar ju sånt. Gamla grejer, historia och så. Det gör Lova nio år också, hennes syster, Tindra nästan tretton år gör det inte. Vi lurade med henne under förespeglingar om glass. Erik följde med för han fick köra båten.

IMG_6015Hur goa? Notera att en av de har filmstjärnepotential. Glamouren! (Den andra kommer troligen att bli fotbollsproffs.)

IMG_6005

IMG_6031

IMG_6041Vikingasmeden hade fullt upp. Han hade dock glömt att ge sin hund vatten så det fick vi snabbt styra upp. Smeden förklarade då att han hade ingen träl så han var tvungen att hämta vatten själv…

IMG_6037

IMG_6036

IMG_6042Vi hade motor på vår båt, den lyxen hade inte vikingarna.

IMG_6052

Jag kallar de här bilderna, ”stadsbor tittar på kor”.

IMG_6046

IMG_6063Man är inte ensam på Birka. Mycket amerikaner, de flesta av dem hade klätt sig för vinter, undrar hur de tänker sig att vi har det här..? Isbjörnar osv osv. Jag valde flip flops som vandringsskor i dag, inte det bästa. Bergigare än man tror på Birka. Strax innan bilden togs gapade ett litet barn till mig att jag skulle flytta på mig så han kunde ta en bild (det är han med bl t-shirt längst till vänster i bild som håller på att trilla ned från berget. Karma? Jag bara frågar.). Bra stämning.

IMG_6066Intressanta resonemang kring hur vikingarna hade det. Mest undrade vi kring hur de dog. De slog ju inte ogärna ihjäl varandra. Det är i alla fall vad vi sett på film. – Men inte barn väl? – Nej, inte barn. Puh.

IMG_6061OMG!

IMG_6054

IMG_6035

Så småningom sa vi tack och hej till vikingarna, vi köpte vår glass och åkte vi hem igen. Och så badade vi. Igen. (Ja, inte jag då…) Birka är ett härligt ställe att ta en utflykt till, funkar på alla åldrar, möjligen inte på alla 13åringar. Men ta med egen mat och dryck… Det är mycket folk i restaurangerna men det visade sig också vara häpnadsväckande långsam personal. Alla var jättetrevliga och det är värt mycket men det är inte köa man vill halva dagen. Det blir dagens tips; matsäck ska med till Birka.

IMG_6030

IMG_6021Luriga moln som solen åt upp ett efter ett.

IMG_5959Hon kom i till slut. Sedan fick vi tjata upp henne ur vattnet. En alldeles fantastiskt härlig dag!

Hälsningar badkrukan på bryggan.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *