Mod och klokhet

Titti SchultzBooks, Livet, StockholmLeave a Comment

I går presenterade Elaine Eksvärd sin nya bok. Elaine är en imponerande människa. Hon är så jäkla duktig på sitt jobb, hon är en av Sveriges absolut främsta retoriker, hon föreläser och hon skriver böcker. Jag har varit impad av henne sedan hon liksom dök upp i mitt medvetande. Våra vägar korsas lite då och då men nu har vi bestämt att vi ska äta lunch. Jag ska bjuda. Så är det bestämt!

Nu har Elaine släppt en bok som inte har med hennes yrke att göra, den handlar om människan Elaine och hennes historia. Och en del av hennes historia som ingen skulle behöva gå igenom. Boken heter Medan Han Lever och handlar om de övergrepp hennes pappa utsatte henne för när hon var liten. Men så sent som för två år sedan skickade han en porrfilm till henne. Pappan nekar till övergreppen Elaine skriver om i boken. Att skriva den här boken, att berätta kräver mod.

Elaine berättar sin historia för alla barn där ute som råkar illa ut varje dag, tre barn i varje klass utsätts för sexuella övergrepp. Med boken och sin historia vill Elaine få oss alla att bli mer medvetna, att vi alla håller ögonen öppna, att vi vågar fråga och vara obekväma. Hon uppmanar också att alla att lära barn integritet, vad som är rätt och fel i relationen med olika vuxna och bara en sån enkel sak, att man inte tjatar eller tvingar ett barn att krama någon. På sin hemsida har Elaine skrivit ett brev man kan ge till till exempel sina barns förskola, ett sätt att börja prata om hur föräldrar och pedagoger kan hjälpas åt för att säkra alla barns trygghet. Det hittar du här!

Det blev en fantastisk kväll i går, starkt och fint och faktiskt lite skratt också.

IMG_5990

Självklart köptes det böcker och en del av vad boken kostar går till Rädda Barnen.

IMG_5984

Jag hoppas att många läser boken och att många tänker igenom hur man själv kan hålla ögon och öron öppna. Att vi alla tänker på hur vi kan hjälpa. Viktigt att komma i håg är att om du eller någon du känner råkat ut för någon sorts övergrepp, berätta. Dela den hemligheten, den ska man inte släpa på själv, du har inte gjort något fel och om du känner skam så är skammen inte din. Skulden och skammen är förövarens. Alltid.

Vi tar hand om varandra!

Kram, Titti.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *