Kvinna, hell yeah

Titti SchultzLivet1 Comment

Internationella kvinnodagen. Självklart en viktig dag för att påminna om att saker och ting fortfarande är långt ifrån där de borde vara när det gäller kvinnors rättigheter och möjligheter. Jag tror att de flesta av oss utkämpar den kampen lite till kvinns (bytte ut mans) varje dag. Vi kämpar för rätten att ta plats, få betalt, få de jobb vi är kvalificerade för, att våra röster ska höras lika starkt som männens. Det finns något genant över att det finns tillfällen då vi fortfarande befinner oss på samma plats som tidigt 1900-tal. Det är den 105:e internationella kvinnodagen i dag och ändå visar statistik att det är 125 år kvar tills män och kvinnor är jämställda. Vi kämpar vidare här hemma och internationella kvinnodagen borde rimligen vara lika angelägen för män som den är för kvinnor.

Internationella Kvinnodagen känns särskilt viktigt för kvinnor som lever på andra platser i världen än vad vi gör. Platser där kvinnors liv och tillvaro inte spelar särskilt stor roll. Därför vill jag gärna berätta om Röda Korstets initiativ för kvinnor i Syrien. Kvinnorna i Syrien saknar ofta även det absolut nödvändigaste och de utsätts för våld och övergrepp. Många har svårt att sköta sin personliga hygien och många är rädda för att lämna sina hem. När kvinnor i Syrien berättade vad de saknade mest och önskade sig mest så var en av de sakerna som de tyckte var viktigast en visselpipa – för att kunna få uppmärksamhet och förhoppningsvis hjälp om de eller någon annan utsätts för någon form av övergrepp. Man önskade sig också saker som ficklampa, tvål, bindor, en sjal och underkläder.

IMG_2278

Hjälp om du kan. Ett nödkit kostar 240 kronor i Röda Korsets gåvoshop: stod.redcross.se  Målet är att 50 000 kvinnor i Syrien ska få ett nödkit under året.

 

Nu enas vi om att ta den plats vi har samma rätt till som någon annan! Vi måste finnas för varandra. Amen.

Nu sticker jag till TV4 och Nyhetsmorgon nu och pratar böcker. I dag är temat kvinnoporträtt. Så klart! Kolla 10.40 om du vill (jag har nya örhängen dagen till ära!).

Ha en fin söndag!

/Titti.

 

 

One Comment on “Kvinna, hell yeah”

  1. Stort tack för ditt grymma inlägg! Du gör skillnad och tillsamans är vi starka! Hälsningar Marie på Röda Korset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *