Regnet vräkte ner över oss, som över nästan alla andra i hela landet, så vi drog i väg på utflykt. Nu får du hänga med ett varv runt Siljan och vi ägnar oss åt sånt som de är väldigt bra på här i Dalarna, kultur och hantverk. Första stoppet blev Jobs Handtryck sedan åkte vi raskt vidare till Jobs Boden. Jobs Handtryck är min favorit men där glömde jag fota, här är ett smakprov från Boden i stället.
Tyget Aurora. Och en Leksandsstol med lika tyg.
Aurora igen.Det blev inga inköp den här gången men jag har en fotpall på landet klädd i tyget Rabarber och faktiskt en liten cool väska med det tyget på. En annan favorit är flädertyget. Nu styrde vi vidare till Mora och Zornmuseet och en Dalahästutställning! When in Rome…
Världens äldsta dalahäst tror man. Med C14-metoden har man daterat den till 1560, +/-65 år. Galet gammal.
Det var ju oändligt många dalahästar förstås, här är lite kort om några av dem. Hästarna längst till vänster i mittenraden är från 1800-talet och på den tiden hade de tydligen en tofs i pannan. De röda hästarna är egentligen inga dalahästar utan hästar som kommit till Dalarna från Kina. Den svarta hästen längst ner i mitten gjorde Zorn 1875. De blå hästarna längst ner till höger beställde Anders Zorns fru Emma till deras hem. Paret Zorn var noga med att ha mycket dalakonst och hantverk i sitt hem. De hade för övrigt också de första vattenfyllda elementen, i deras hall är panelen Mora Kyrkas gamla dörrar till kyrkbänkarna, de hade kylskåp och de älskade hundar. Bra människor. Zorn var kompis med Carl Larsson, Bruno Liljefors och andra samtida stora konstnärer. Mycket finns dokumenterat i Zorn Gården. Där har jag varit tidigare, missa inte en rundvandring i Emma och Anders Zorns hem om du är i Mora. Väldigt roligt och intressant!!
Vi passade på att gå ett varv genom hela museet och drogs in i Zorns andra konstverk, han stod aldrig stilla i sitt målande utan utvecklades hela tiden, han målade i akvarell och olja, reste massor och inspirerades, han skulpterade, designade smycken, fotograferade (utställning just nu på Fotografiska i Stockholm) och etsade. Grym gubbe!
Här är vi, Zorn och jag.
Zorns skissblock. Liten lokal dalafarbror är motivet.
En av de mest fantastiska tavlorna är den längst ner till höger. Alla målningarna gör sig förstås bäst live!
Zorn slog igenom internationellt med sina porträtt av stenrika krösusar, minst en svensk kung målade han och så rika och kända i andra länder som han målade av och fler och fler ville bli porträtterade av svensken Zorn. En fransk bankir som hette Martin Rikoff blev väldigt nöjd med sitt porträtt och hans fru Clara Rikoff blev också jättenöjd. De var så nöjda att Anders Zorn också fick måla ett porträtt av deras hund, Charley, en King Charles spaniel och nu hänger matte, husse och hund tillsammans i Mora.
Hear hear! Jag tror att jag hade tyckt mycket om Anders Zorn om jag träffat honom. Om han kunde take no for an answer om han ville måla av mig naken. Jag kunde ha varit hundvakt till hans hundar som hette Mouche, Liten, Kurre, Ulla och sånt.
Det var första delen på utflyktsturnén! Det kommer mera…
/Titti.
One Comment on “Kaosväder”
Underbart!! Mera!!