Jättegammalt, första delen

Titti SchultzLivet1 Comment

Jag gillar gamla grejer. Och då menar jag inte second hand eller vintage utan riktigt gamla grejer. Sånt finns det mycket av i Vadstena. Slott, kloster, kyrkor – drömläge för mig. Min sambo är snäll och följer med i bland på mina historiska utflykter.

IMG_0510Vi började med Vadstena Slott. Det var Gustav Vasa som började bygga det, det skulle bromsa danskar och smålänningar när de kom sättande . Det är ett renässansslott och vi blev guidade av Gustav Vasas son hertig Magnus… Han var för övrigt lite…eljest.

IMG_0525Hertig Magnus, klädd i tyger man oftast ser på soffor. Benen var det snyggaste man hade på den här tiden, 1300-tal, och de var man noga med att visa. Hade man rejäla vader var man bra på att rida och på att dansa.

IMG_0524

IMG_0531Herreköket. Här lagades all mat i slottet, det var en stor ugn och en brasa borta vid gobelängen.IMG_0530Slasken. I original. Vad spikarna gör där framgick inte, de är betydligt nyare dock…IMG_0533Taket i bröllopssalen, som ingen gifte sig i men den kallas bröllopssalen ändå.

IMG_0542Hertig Magnus går igenom menyn, vildsvin, stiltonost och fågeln är en svan. Ofta tillagad och när kocken tog skinnet av den lät han fjädrarna sitta kvar och när fågeln var tillredd och klar så satte man på skinnet med fjädrarna igen och serverade den så. Hur äckligt som helst. Och så serverades det ostron som varit på väg från Frankrike i dagar…

IMG_0550

IMG_0552Det finns en liten slottskyrka. Med en dopfunt som inte heller är helt ny.

IMG_0556IMG_0558Du tittar på ett lejon som Gustav Vasa också tittat på. Svindlande. Älskar sånt!

IMG_0541Loafers med tofsar är helt förbjudna på slottet… Eller om man skulle ge attan i att gå på mattan. Oavsett vilket är båda rimliga.

Vill man så kan man gifta sig på slottet även nutid och det finns rejäla lokaler att ha fest i. Vi slog inte till. Vadstena Slott ses som det bäst bevarade renässansslotten i Sverige. Hur coolt som helst.

Och med det avslutas del ett i den historiska vandringen i Vadstena. /Titti.

 

 

 

One Comment on “Jättegammalt, första delen”

  1. Ha, du är väldigt rolig! Då kommer vi ihåg att inte ta på oss skodon med tofsar när vi (förhoppningsvis) någongång besöker Vadstena, för jag gillar också gammalgammalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *