It begins

Titti SchultzHealth & Lifestyle, Livet, TravelLeave a Comment

Så kom den första tävlingsdagen. Vi började på Ardbegs destilleri där vi fick lära oss väldigt väldigt mycket om hur man faktiskt får vatten att bli det vi kallar whisky. Det blev också väldigt mycket konkreta instruktioner kring hur man tar hand om varandra när man är långt från all ära och redlighet. För dit skulle vi innan dagen var slut. Men först en ordentlig frukost, mer rejäl för vissa än för andra. Told you Chris, I was impressed…

img_3865

img_3864

And Dave, a very strong start! Full English breakfast, de här killarna åt som om det aldrig mer skulle koma mat deras väg, det hade jag väldigt roligt åt. Sedan insåg jag att ingen av oss visste när vi faktiskt skulle få äta igen. Och vad!?

img_3866

En av destillerats största utgifter är – vit färg!

img_3892

Vart tjugonde år beställer man nya såna här och man måste ha framförhållning för det är åtta års leveranstid!

img_3875

De kemiska komponenterna för peat som är torv på svenska. Den torv man gräver fram i april varje år, för då funkar den bäst, är det som ger den rökiga smaken som Ardbegs whisky är så känd för. Torvlagren växer en millimeter om året, den torv man använder har lagts lager på lager i tusentals år. Den tas i största utsträckning upp för hand.

img_3879

img_3876

img_3882

Den säd som ska användas till varje droppe whisky som lämnar Ardbeg passerar här. Kvarnen servas en gång om året och om något börjar verka skruttigt så bygger gubben som servar den reservdelen och tar med den nästa år.

img_3883

img_3885

img_3886

img_3887

img_3891

Det var svårt att ta bilder under tävlingsmomenten eftersom jag tävlade! Här har vi bland annat mätt densiteten i det som kallas the wash, det avgör hur mycket färdig whisky det faktiskt blir till slut.

img_3896

Vi rullade tunnor, provsmakade och godkände. Sedan tappades whiskyn ut, filtrerades och rann i väg för att så småningom hamna i flaskor. Jag godkände två tunnor, det känns väl tryggt? Undrar hos vem de hamnar?

img_3899

Ny tävling, individuell den här gången. Nu skulle vi blanda egen whisky. Den skulle komma så nära en Ardbeg 10 years som möjligt. Jag kom tvåa i den här tävling och det får jag u vara himla nöjd med eftersom jag inte tycker att whisky är så gott, men jag verkar ha en fungerande näsa och dito smaklökar. Närmast kameran, Jonah, sedan Dave och så Ed. Mannen med kameran där borta heter Nick.

img_3898

img_3901

img_3915

img_3927

Eld är lite A och O. Michael, Chris och Keishi fick fyr!

img_3924

img_3900

Det var mycket som skulle ner i ryggsäcken till slut, en del saker mer viktiga och andra lite mindre…

img_3936

Så gick vi!

Jag anade ingenting om hur det skulle bli…

Kram, Titti

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *