En kunglig eftermiddag

Titti SchultzLivetLeave a Comment

Att få vara med och hjälpa till vid invigningen av en ny sjukhusdel händer inte ofta. I torsdags slog jag till. Då invigdes Södertälje Sjukhus nya del och jag var moderator vid invigningsceremonin. Prinsessan Sofia sa väl valda ord och klippte band. Jag hade övat flera dagar genom att kalla min sambo Erik för prinsessan för att inte börja dua henne, jag tror inte att hon bryr sig så mycket när det händer men etikett är etikett och jag väljer mina krig. När det var invigt och klart tog jag rygg på alla gäster, politiker, prinsessan och press för att titta närmare på de nya lokalerna. Jag är ju väldigt intresserad av allt som har med sjukhus och sjukvård att göra, varje gång prinsessan lämnade ett rum, sprang jag in med tusen frågor till personalen. Spännande!

Mikael Runsiö är vd på Södertälje Sjukhus, han är också toraxkirurg och här frågar jag honom hur det känns att hålla i ett hjärta.

Byter några ord med Prinsessan Sofia.

Här tittas det på 3D-röntgenbilder.

Lite konstig bild, men så här kan det se ut när man 3D röntgar. Handen skalas av lager för lager in till skelettet så man får koll även på mjukdelarna. Det där småttiga mellan hand och handled var det jag slet sönder för några år sedan, som sedan rafsades ihop, lite slängdes bort och sedan drog man i hop det som var något att ha med åtta skruvar och en metallplatta. Mycket imponerande vad man kan göra.

Mitt favoritställe, operation. Här blev jag kvar så länge att man kom och hämtade mig för att jag inte skulle komma bort.

Peanger, pincetter och operationssaxar och annat intressant. Prinsessan klippte invigningsbandet med en operationssax.

Du ser de små vita dukarna i en liten hög? Det är operationsdukar som man trycker in i sår, man räknar noga hur många man har när man börjar för att det ska vara lika många på utsidan av kroppen när man är klar. Skulle det av outgrundliga anledningar saknas någon duk så röntgas patienten, den lilla randen på dukarna är nämligen av metall och den syns då på röntgen. På så vis kan man vara säker på att inget är kvar i patienten.

Det är en härlig dans för all press, de sprang runt med sina kameror i olika rum, hit och dit för bästa bilden. Samtidigt som pressmänniskor från alla håll pekar hit och dit. En spännande dans…

Och nu står de här!

Ljust och fräscht.

Här ställer jag alla frågor jag hade om den nya magnetröntgenmaskinen…

Här poserar jag med den, den nya magnetröntgenapparaten! Ser ju orimligt nöjd ut, jag jobbar inte här och kommer förhoppningsvis att slippa röntgas här, ändå så till mig. När man som jag har metall i ena handleden får man inte gå för nära.  Bra att veta…

Att vara moderator är alltid roligt, att vara det vid en sjukhusinvigning kan vara det bästa!! Dagen avslutades med tårta. Fest.

Kram, (låtsas-)Dr Schultz

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *