Det var väl själva…

Titti SchultzLivetLeave a Comment

…fan! Rent ut sagt.

I går var det stort kalas i Gävle som är min barndomsstad och jag åker alltid ”hem” till Gävle. Jag var inbjuden att fira Gävlebockens 50års jubileum. Fantastiskt roligt och massor av spännande människor på plats. Det hade till och med kommit folk från USA bara för att fira Gävlebocken. Vilken grej. Det hölls tal, man delade minnen som på ett eller annat sätt hade med bocken att göra, artister uppträdde och mannen som är hjärnan bakom bocken var där. Men bara timmar efter att vi firat klart är det någon jäkla fjant som tänder eld på bocken som nu är ett minne blott. Vansinnigt onödigt och respektlöst. Jo, jag vet att en del i bockens storhet är att den brinner men det känns extra tråkigt att det hände redan och just i år. Ska bocken brinna så ska det helst inte hända förrän efter julafton tycker jag, den är väldigt fin och julig där den står… När den får stå.

img_8716

Stort! Det här är Stig Gavlén, mannen som kom på Gävlebocken. Den del av Gävle som kallas Söder var ny och det fanns mycket nya butiker och fik men folk letade sig inte dit. Stig, som jobbat med PR och marknadsföring i hela sitt liv, klurade på hur man skulle få dit folk. Och en sevärdhet kunde ju vara en grej… Han tog sig en kaffe och en mazarin på klassiska Konditori Lido på Södra Kungsgatan och då kom han på att en stor halmbok kunde vara något. Att det sedan blev en årlig tradition det var inget Stig tänkte från början utan det var andras förtjänst att bocken kom tillbaka år efter år. Och första Gävlebocken var alltså på plats 1966. Stig fyller för övrigt 90 år om två månader!!

img_8715

Skissen som Stig Gavlén gjorde där på kondiset.

img_8701

Bocken så som den såg ut i år, innan den alltså brann i går kväll… 13 meter hög från tass till hornens högsta punkt, 56 mattor av halmknyts i hop runt honom – varje matta är 5 meter lång, 1 600 meter snöre går åt för att knyta ihop honom, det blir 12 000 knutar, det krävs 1 000 arbetstimmar för dem som bygger bocken, 2 500 spikar behövs för att spika ihop stommen, 1 200 löpmeter med virke går åt och det är 50 meter rött tyg som gör honom extra fin. I år hade han fluga också eftersom det var jubileum, den hade Lars-Åke Babsan Wilhelmsson designat… Bocken har fans i ungefär 120 länder världen över, där sitter människor och håller koll på bocken genom twitter, instagram och webkameror. Ett fenomen.

img_8704

Först var det inomhuskalas i Spegelsalen i Gävle Stadshus, då väntade bocken ute. Jag fick med mig en bild på taket.

img_8709

Lite tilltugg som avslutades med kaffe och en passande chokladbit.

img_8706

Och pepparkakor!

img_8711

Larsa och jag skålade! (I alkoholfri cider.)

img_8736

Vi hamnade på instagram med dagens jubilar.

img_8733

Massor med artister och grymma röster var på plats på scenen framför bocken, Frans var en. Han vann ju sin mellodeltävling i Gävle och var glad att vara tillbaka. Duktiga unga människor från Helges fritidsgård och Uddans dansskola var på plats, rockaren Ulf Nilsson, dansbandet Black Jack (minns filmen med samma namn och Reine Brynolfsson som tände eld på bocken) och Thomas Di Leva var där.

img_8719

Nästan hela Gävle var på plats och trotsade kylan, fantastiskt ROLIGT!!

img_8694

Gårdagen började jag lite lugnare med ett varv i I 14-skogen, då passerade jag det här på vägen. Fint va!? I Gävle.

Kram, Titti

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *