Bilsemestertips kommer här

Titti SchultzLivet, Travel4 Comments

Jag tänkte att det är dags för det här inlägget med lite tips inför en bilsemester någonstans som du kanske drömmer om. Jag är ingen expert, bara en glad entusiast! Jag har bilat två gånger i USA och nu senast i England (det kan ingen som läser min blogg ha missat… Det blev några inlägg). Här blir det fokus på bilande i England.

IMG_1287

Att köra bil på vänster sida kommer man in i snabbt, det tyckte vi i alla fall i vår bil. I rondellen gör man som alla andra…  När det gäller att hyra bil så tycker jag att du ska boka hemifrån i god tid och att du ska använda dig av de större etablerade bolagen. I USA har jag använt Hertz och det har funkat perfekt. I England fick jag ett ryck och bokade bil med EasyRent – använd INTE dem. Jag upprepar, använd dig inte av dem. Det var mer eller mindre strul hela tiden. (Först fanns ingen bil, sedan fick vi fel bil, det var pyspunka, usla vindrutetorkare osv osv.) Självklart ska du försäkra dig och bilen allt det går och som du känner att du har råd. Jag fick löftet att jag med vår försäkring kunde lämna tillbaka bilen med en dörr borta och det skulle inte vara några problem. Nu blev det problem i alla fall. Ett tips, även om du använder en större bilfirma, fråga vad som händer om du använder valet parking på t ex restaurang eller hotell. Det var där det blev lite strul för oss…

Att boka bil med GPS är en väldigt bra idé.

Kör så lite du kan på stora motorvägar, det är tråkigt helt enkelt. Det finns så otroligt mycket små ”Modern i Midsomerbyar” och vägar. Man behöver inte ens leta. Bara lämna motorvägen så mycket det går. (Moden i Midsomer är ju heller inte enplats som finns på riktigt utan det är en blandning av en massa små byar i Buckinghamshire och Oxfordshire bland annat.).

IMG_1506

IMG_0896

Vi hade ett intensivt schema, vi stannade en natt per hotell (utom vid ett tillfälle då vi sov två nätter), mitt råd är att stanna minst två nätter per ställe. Utgå från samma hotell ett par dagar om möjligt. (Även om en natt per ställe gör att man blir väldigt bra på att packa upp och ner lite snabbt och man använder nästan bara det som ligger överst i väskan…)

Vet du med dig att det finns sevärdheter och utflykter du verkligen vill göra, t ex besöka Highclere Castel (Downton Abbey), Tintagel Castle, Blenheim Castle, Windsor Castle, ta färjan till Isle of Wight eller Scilly Islands – boka biljetter hemifrån och kolla tider och dagar som färjorna går. Här hade vi slarvat lite, vi trodde att det skulle lösa sig. Det gjorde det inte alltid. Det blir ofta billigare också att boka via nätet och i god tid. Här måste jag tipsa om Visit Britain, de har en hemsida med massor av inspiration och tips, där hittar du en onlineshop där de säljer biljetter till massor av sevärdheter. Bra sida även om du ”bara” ska ta en helg i London – biljetter till London Eye, muséer och billigare travelcards (Oystercard) till buss och tunnelbana bland annat, än om du handlar på plats. De har grym koll på What´s On också.

Visit Britain har ett instagramkonto också för dig som vill ha ännu mera inspiration och längt: @lovegreatbritain_se och du hittar dem på Facebook också: lovegreatbritain.se

Är du matintresserad eller petig på ett eller annat sätt när det gäller mat så googla ställen du vill käka på som ligger längs den planerade rutten. I London är det inga problem att hitta grym mat med en internationell känsla. Det är mycket svårare att hitta när man är ute och tutar runt i små byar och mindre städer. Pubar har nästan alltid bra mat. De har nästan alltid mycket traditionell engelsk mat och det vill man ju testa. Det är nästan alltid väldigt gott. Men generellt sett så är det engelska köket ute i landet inte riktigt detsamma som det vi hittar när vi turistar i London.

När du bestämmer ungefär vad du vill se under din bilsemester, tänk på att du ska ha god tidsmarginal. Du vill ju kunna svänga in i små samhällen och byar och hinna göra en avstickare här och där. Vi svängde in till Stowe bland annat:IMG_0528

IMG_1306

Och det här är St Ives i ebb.

IMG_1331

IMG_1330

IMG_1089

Och så något slott här och där. Den här fantastiska dörren sitter fast på slotten Lanhydrock. Och så blir man kanske sugen på att shoppa lite:

IMG_0225

Bicester Village är ett stort utomhusköpcentrum, en outlet med alla fancy märken du kan tänka dig. Och lite annat.

I Portsmouth finns också ett rejält köpcentrum, Gunwharf Quays, också utomhus och med outlettema:

IMG_1943

 

Om det är något särskilt du är nyfiken på eller undrar så fråga så ska jag svara efter bästa förmåga!

Kan hända att jag kommer på något jag glömt också och då kastar jag mig in här och kompletterar. Är du nyfiken på min resa och vill ha mer inspiration så kolla in inläggen från den sjunde juli, här är ett av de första.

HAVE A GREAT TRIP närhelst den blir av.

Tut tut.

/Titti

4 Comments on “Bilsemestertips kommer här”

 1. Grymt bra tips Titti!
  Jag håller verkligen med dig att det bäst att köra av motorvägarna för att se mer! Vi körde för något år sedan på hösten från Manchester ner till Gatwick för att flyga hem på kvällen näst kommande kväll. Vi hade ingen brådska och inga barn med oss bara vi två…det var så underbart vackert att köra igenom Cotswolds och där hittade vi en liten by som hette Marlborough (nedanför Swindon) det var så himla idyllisk, perfekt…som att titta på ett vykort. Ett litet slottstorn i ena änden och en kyrka i den andra och en marknadsplatts i mitten och alla affärer, restauranger och hotell runt om. Verkligen värd ett besök!
  Säga vad man vill men England är fantastiskt vackert!
  2013 åkte vi på bilsemester den här gången med våra barn. Vi körde från Göteborg till Torquay… 7 länder på 3 dagar! Fantastiskt kul och lärorikt för oss alla 🙂 Det har varit så kul att följa dig på er resa.
  Tack för en grym blogg!
  Kram Malin
  bild, typisk lite by med marknader i mitten och något gammalt kyrktorn eller slott i ena änden och kyrka

  1. Tack!
   Jag blir jätteglad att du gillade tipsen och att du gillar bloggen.
   Sju länder på tre dagar, det tror jag inte att vi hade rott i land i min lilla grupp. 🙂

   Tack för att du hörde av dig, jag uppskattar alla kommentarer mycket.
   Kram, Titti

 2. Lusläste din blogg noga inför min och en väninnas roadtrip i södra England veckan som gick. Vi hade också bokat Easy rent men ändrade oss efter att ha läst om era äventyr, Hertz höll vad de lovade. England är fantastiskt, vi är lika stora Britt-fantaster som du och kan bara älska det landet. Vår tur höll sig i Oxford shire, Cotswold, New Forest och en sväng mot Dorset och Somerset. Helt enig, håll dig borta från de stora vägarna och njut av det underbara landskapet, miljöerna, maten och människorna. Dessutom hade vi ett väder som tom chockade engelsmännen, 25-35 grader och strålande sol. Tack snälla för ditt tips om Kilver Court… Det fick följa med en väska hem… /Anna

  1. Vad roligt att jag kunde bidra med lite inspiration! Och jag är glad att ni hann byta bilfirma!
   Jag längtar redan tillbaka. Vi hade ju lite svalare väder än du och din väninna men det var soligt och härligt.
   Grattis till väskan 😉 och tack för att du hörde av dig!
   /Titti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *