Bad i Bath

Titti SchultzLivet, Travel2 Comments

Minst sagt fokus på att bada eller titta på bad i den här stan och det finns ju en anledning att den här alldeles fantastiska lilla staden heter just Bath!
IMG_0752

Den allra första att glädjas åt de varma källorna i Bath var en keltisk kung som 860 före kristus kom hit och botade sin spetälska. Sedan kom romarna och styrde upp stället. Det byggdes tempelliknande badhus och det var en helig plats. Det var årtusendet e kr. Det är tre källor i Bath som ser till att det går att bada här, de kommer från samma vattenreservoir och kommer upp ut marken på tre olika ställen. Vattnet är mellan 32 och 35 grader. Vattnet i reservoaren kommer från regn som föll för 10 000 år sedan – jag skämtar inte!

IMG_0711

I The Roman Baths badar man inte, där försöker man bara fatta hur otroligt briljanta romarna var!! Hur de byggde, hittade lösningar, akvedukter och statyer och pooler och ledningar, you name it!

IMG_0674

De pratar inte med varandra utan det är en liten guide som talar till dem. Mycket smidigt.

IMG_0689

IMG_0696

Källan som romarna ledde till sin bassäng är fortfarande den som fyller bassängen. Vattnet står ändå stilla lite för mycket för att kännas fräscht… Man får inte peta i vattnet. I det romerska badhuset fanns omklädningsrum, någon sorts bastu och massagerum. Det var onekligen i framkant.

IMG_0662

IMG_0666

IMG_0697

IMG_0684

Säg hej till Sulis Minerva, en gudinna som dyrkades i det tempel som romarna byggde. Här är ett bronshuvud av gudinnan från en staty som fanns i templet.

IMG_0716

Efter de gamla baden gick vi 80 meter till det nya spa:t, Thermae Bath Spa, här simmar man i källornas vatten, det är 35 grader i alla pooler. Det finns flera pooler, massor av behandlingar och ljuvliga bastar. Ungefär två timmar behövs, exklusive behandlingar. Här inne är det fotoförbud på det stora hela, jag hittade lite bilder på hemsidan:

IMG_9721

IMG_9727

IMG_0723

IMG_0725 Utsikten uppifrån utomhuspoolen.

IMG_9715

IMG_9717

I det här lilla runda huset finns källan vars vatten man badar i på spa:t.

Och när åker man till Bath tänker du, det kan man göra när som helst för det tar bara 80 minuter från Paddington Station i London. Det ska jag definitivt göra någon gång!

Älskade det här!

Kram, Titti

 

 

2 Comments on “Bad i Bath”

  1. Hej Titti Tack för beskrivningen. Vi sk atill london imorgon och ska åka till Bath på fredag för första ggn. vi älskar england och speciellt London

    1. Lyllos er!
      Om ni vill in på de romerska baden och spa badet, kolla om ni kan boka biljetter i förväg, köerna var långa. Särskilt till the roman baths. Men så värt!!

      Kram, Titti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *