A Royal Affair

Titti SchultzInterior, Livet, Stockholm5 Comments

Jag gick och gick i går, en långpromenad, jag gick ända in på Slottet och ett rejält varv därinne. Det kom lite som en överraskning för mig själv när jag plötsligt svängde in hos kungen, det var inte planerat. Kungen hade säkert också blivit förvånad om han sett mig men han var inte där. Luta dig nu tillbaka för en riktigt kunglig bonanza!

IMG_9548

IMG_9550Här har vi sett våra kungligheter knalla upp och ner en väldig massa gånger, i alla fall på tv. De gifter sig och döper barn bakom de där dörrarna. Bröllopspussar och lyckliga föräldraleenden. Och tårar för i bland måste nära och kära begravas, det sker också här. En plats att följa ett kungligt liv på.

IMG_9551Kan det vara här man kröns när man blir kung eller drottning… Jag tror det.

IMG_9552Serafimerordens emblem i Serafimersalen.  Så här såg det ut på alla fyra väggar i detta stora rum.

IMG_9553Det var prinsessan Leonore som var den senaste att få Serafimerorden. Jag kommer till exempel aldrig att få den. Det finns i alla fall inget som tyder på det.

IMG_9555Om jag minns rätt hette rummet med det här på alla fyra väggar, Svärdssalen.

IMG_9554Det här är kungens grejer som han har när han vill vara riktigt fin.

IMG_9556

IMG_9570Jag och en obekant tant i bakgrunden.

IMG_9567Jag kollade in utställningen The Lilian Look, massor av prinsessan Lilians fantastiska, fina, gulliga, roliga och lite knäppa outfits. Hon hade bland annat en handväska med en stor bild av sig själv och en golden retriver som hon och prins Bertil hade. Den väskan fick följa med Lilian på många olika officiella uppdrag. Hundälskare med humor – bästa kombon! I Slottsbutiken kunde man köpa The Lilian Look-te och The Lilian Look-kylskåpsmagneter. Jag avstod.

IMG_9558Här är klänningen som Lilian hade när hon äntligen fick gifta sig med sin prins. Lite otäckt att huvudet fick stå för sig själv med den där fjädergrejen hon hade på huvudet på bröllopsdagen…hon var väldigt söt. Brudbuketten bestod av liljekonvaljer, det hade min mamma också.

IMG_9557Och så de här två kreationerna! Den vänstra, rymddräkten, hade Lilian på nyårsafton vid millenieskiftet. Den högra, en harlekindräkt, hade prinsessan när hon var på en privat fest. Låt oss hoppas att det var maskerad… Men visst fattar man vilken sköning hon var!?

IMG_9559Gick vidare genom de kungliga salarna.

IMG_9560

IMG_9561Inte ett dammkorn fanns det i de här enorma lamporna och det fanns många såna här takkronor. Hatten av för den som putsar!

IMG_9562Näääjjjj, färgen har börjat flagna på dörrarna!

IMG_9563

IMG_9564Mysigaste rummet var Oscar den II:es skrivrum. Och kolla golvet.

IMG_9565Bernadottegalleriet. Närmast i bild V-gurra. Gustav den femte.

IMG_9566Och plötsligt, en massa modernt. I ett rum som hette jubileumsrummet hängde de här, som jag i och för sig gillade, det här jubileumsrummet låg bland slottets alla vackra salar. Kungen hade fått rummet i present, när han fyllde 60 eller firade en massa år på tronen. Jag har glömt. Rummet var inrett svenskt, modernt och blont. Det är det tråkigaste och nästan den fulaste inredning jag vet, inte det svenska men det blonda och de där tygerna, fula vävda hårda tyger. I det här fallet något rött med gula abstrakta blommor. Jag ville inte ens ta en bild. Det är säkert någon tanke med att det där rummet ska finnas på slottet men jag är helt säker på att ingen någonsin vill vara där. Jag är ledsen om jag trampar på några tår här…IMG_9574Vidare upp till festsalarna.

IMG_9577All den här stenen, jag älskar det. Skulle det funka i min två och en halva på söder…?

IMG_9579En liten specialutställning om dukning. Här har man gått bananas med en massa porslinfigurer. Kul.

IMG_9580Konseljsalen. Här informerar regeringen kungen om vad som händer i landet och det är här kungen berättar vad hans barnbarn ska få för namn. Och annat viktigt. Kungen sitter där vid kortänden till höger, till vänster är det paxat för kronprinsessan Victoria. När jag passerade här fick jag knöla mig genom en hel skolklass från Japan. De fotade en del… Guiden kämpade för sin uppmärksamhet. Böckerna på bordet är biblar och böcker med Svea Rikes Lag.

IMG_9582Vilka ytor. Här dukas det för middagar och eventuellt dansas det en del också.

IMG_9583Vita Havet. Här hade prins Carl Philip och Sofia sin bröllopsfest. Här har Avicii dj:at och Icona Pop röjt med drottningen. Här inne fick jag sällskap av ett gäng amerikanser som oooh:ade och aaaah:ade. En man hade sin finaste t-shirt på sig. High as a Georgia Pine tree stod det på den.Ändå var han inte särskilt lång…

IMG_9584Golvdetalj i Vita havet. Intartia! Jag älskar det.

IMG_9585Öppen spis med väldigt hängiga lejon.

IMG_9586Tack och hej slottet. Du har det inte så dumt du, kungen.

IMG_9590Storkyrkan. Och det här är baksidan.

IMG_9588Och här står han och gör lumpen.

Jag hoppas att du överlevde denna rojalistiska och kungliga överdos. Undersåte Schultz säger Over and Out!

 

 

 

5 Comments on “A Royal Affair”

 1. …är inte för monarki men det är onekligen mycket vackert i konungens slott
  vilka dagar Ni har i stockholm – hösten när den är som bäst
  TAcK för att du delar med dig

 2. Oj! Det var en rejäl ”hus”guidning du tog oss på, med skojiga kommentarer! Kan ju inte låta bli att undra nu hur jubileumsrummet ser ut….

 3. Hej!
  Bara en random läsare som kom in på bloggen när jag sökte efter bilder på slottet. Fina bilder, tack.

  För er som undrade om jubileumsrummet, så ser det ut såhär: (En gåva från riksdagen för firandet av kungen som monark i 25 år)
  http://www.kungahuset.se/images/18.44a2519b14fdfd501f5554/1443098852068/Framsida-Jubileumsrum_36%5B1%5D.jpg

  Mer om du är intresserad:
  Kungar har ej krönts i Sverige sedan Oscar II (kungens farfars farfar). Gustav V (Oscar II:s son) valde aktivt bort det och sedan dess har efterföljande monarker gjort det samma.

  Det rummet du trodde folk krönte sig i kallas Rikssalen. Den har används vid kröningar tdigare, bla. till Gustav III.

  Cheers
  //JP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *