Matlagnings VM

Titti SchultzFood & DrinksLeave a Comment

 

Ett av mina märkligare uppdrag, att störa en av världens främsta kockar medan han jobbar… Jag gjorde ett strålande jobb tycker jag själv.

Sebastian Gibrand är vår man i Matlagnings VM, Bocuse d´or,  när det går av stapeln i Lyon 29 och 30 januari. Under tävlingen kommer publiken att vara vild och högljudd. Domarna kan gå runt och ställa frågor och peka och lägga sig i. Så det gjorde jag, pekade och frågade, med en mikrofon i högsta hugg för att passa på att göra lite radio också. Kul!!! Träningen började 9.30 på morgonen för då börjar tävlingen på riktigt, allt man gör gör man så det liknar själva tävlingsdagen så mycket som möjligt, sina toalettbesök, snacks, när varje detalj i matlagningen ska påbörjas, hur länge varje moment får ta osv… Nu är laget på plats i Lyon sedan ett par dagar, lycka till!! De kändes mycket stabila.

Här är vi igång, Sebastian med sitt och jag med mitt…

Vilken toppenbild det här är på mig! Titta på köket i stället. Precis så ser tävlingsköket i Lyon ut.

Sebastian skär lardo men fick skäll av coachen Tommy om att han inte skar tillräckligt rakt. Det var också något jag påpekade upprepade gånger efter det… Man vill ju hjälpa till. Genom att störa.

Gruppens coach, Tommy Myllymäki har koll på allt! Vill du veta alla detaljer runt tävlingen så kan du läsa det HÄR. I år ska man ha tema nobelpriset, exakt hur litteraturpriset skulle uppmärksammas var lite luddigt… Det finns också instruktioner kring vilka råvaror som ska användas och där är det samma regler för alla deltagande 24 nationer. Tävlingen är uppdelad på två dagar, 29onde och 30onde januari. Sverige tävlar den 30onde, inne som tävlat första dagen har någonsin vunnit så det låter ju bra!

Det här är Gustav, han är en del av teamet och Sebastians viktiga högra hand kan man nog säga. Han mixade olika smör och oljor så man trodde att det aldrig skulle bli klart. Han sandpapprade också sparris, det hade jag aldrig sett någon göra förr… Grid 120 använde han. Hyvla bort skalet på sparrissen, sedan sandpapprar man sin sparris på det. Det är alltså inget skämt. Så gör proffsen!  Allt träigt ska bort, något sånt var det.

Verktyget som används här är ett sånt som arborister använder när de kapar grenar uppe i träd. Många av verktygen Sebastian jobbar med köper man på närmaste byggvaruhus.

Vill du höra hur mitt lilla reportage lät i radio så hittar du det här!

 

Heja Sverige!!
/Titti

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *