En sån där skulle man ha.

Titti SchultzCockerpoo, Floyd

 

Jag kan ha världens mysigaste, gulligaste och snällaste hund. Han har många fans. Det tycker jag inte är konstigt alls utan helt rimligt faktiskt. I bland stannar folk mig på gatan och vill prata… med Floyd, Vi kan inte gå förbi förskolegrupper för de ser världens gulligaste mjukishund i ett snöre, jag brukar plocka upp honom och rusa vidare. Både för min egen, Floyds och pedagogernas skull. Han är fantastisk denne Floyd Bertil Helge Stora skuggan Nääs Schultz. Det är hans fullständiga namn, en djursjuksköterska frågade mig ”om Floyd var tilltalsnamn” – roligt! Jag får mycket frågor om hur Floyd är som hund och det pratar jag gärna om. Viktigt att komma i håg är att hundar är individer.

Men låt dig inte luras, Floyd är inte bara mild, snäll, nyfiken, positiv och väldigt glad utan också otroligt busig, envis, lättlärd men inte alltid road av att göra som vi säger trots att han vet precis. En stor personlighet… Vi skulle också ha gått fler kurser med honom, men det är ju inte för sent ännu. Floyd är en blandras som kallas Cockerpoo – cockerspaniel och pudel. Den här blandningen har funnits sedan 50-talet i USA, man parar cockerpoos med cockerpoos. Att det är viktigt för många att understryka att det är en blandras är för att det inte finns någon rasstandard. För övrigt finns det många som går bananas på ett minst sagt otrevligt sätt kring blandraser. Att de inte alls ska få finnas. Det är samma kategori ”hundälskare” som verkar toppennöjda med att man avlat sönder många raser, schäfer till exempel som knappt har några höfter kvar – helt vidrigt! (Och det kommer jag att få skit för att jag skriver.)

 

Om du skulle vilja ha dig en Cockerpoo så har jag skrivit några grejer som är bra att tänka på här nedan. Många tar fruktansvärt mycket pengar för sina valpar, jag har hört 40 000 kronor!!! Det är vansinne. Folk skor sig på att många blir kära i samma sorts hund. De här pudelblandningarna, Cavapoo, Labradoodel, Cockerpoo osv, har blivit trendiga, väldigt populära. Det avlas fult av extremt oseriösa människor som bara vill tjäna pengar, STÖTTA INTE SÅDAN VERKSAMHET!!! Anmäl. Det är djurplågeri. Vänta och längta efter en valp från en seriös uppfödare i stället. Ställ många frågor om kullar och syskon osv. Fråga gärna om du kontakta andra som fått valpar genom den uppfödaren.

Det är också klokt att fundera på vilken sorts hund man vill ha. Vill man att den ska kunna följa med överallt, fjällvandra, åka båt hela somrarna, följa med på utlandsresor (de får inte väga ett gram över 8 kg på flyget om du vill ha hunden i kabinen i stället för i lastutrymmet), bara vara hemma i stan, promenera lite i parken, gå raska powerwalks, jag vill ha en hund jag kan tävla med i agility t ex. Ja, sånt är bra att fundera på. Ska man ha en Chihuahua eller en Grand Danois. Eller en tax? Ja, du fattar.

Floyd när han bara var en liten plutt, 10 veckor om jag minns rätt!

Jag tror också mycket på att man kan vara hundvakt till vänners och bekantas hund. Då plockar man russinen ut kakan, får det mysiga och det roliga. Känner du inte någon som har hund, anmäl dig till hundrastar/hundvaktstjänster som finns på nätet. Sätt en lapp nere i butiken. Prata med någon på din gata eller i samma trapphus som har hund. Ofta uppskattar man att få hjälp.

Om det är familjens barn som vill ha hund, se då till att de förstår allvaret med att ha hund. Jag har ett par kompisar som kom överens med sina barn om att de skulle öva på att ha hund. De köpte en mjukdjurshund, ungarna fick kliva upp varannan morgon och gå ut med hunden. Upp, på med kläder, ut, promenera runt i 20 minuter, komma in igen. Låtsas fixa mat till ”hunden”. De fick ringa sina föräldrar på Facetime efter skolan då de var ute med låtsashunden. Behöver jag säga att det inte höll så länge? Nu var det en låtsashund och kanske skulle man stå ut längre om det var en riktig hund. Men de fick en bra känsla av att det är ganska jobbigt att ha hund. Nu älskar de sönder Floyd i stället.

Och du, glöm inte att kolla om du kan hjälpa en hund till ett bättre liv, kolla Hundstallet (i Sthlm men det finns motsvarande på många ställen), Hundar utan Hem osv. Det finns många hundar som skulle bli väldigt lyckliga hos dig och du med dem, fast det kanske inte är den hund du tänkte dig från början!

Lycka till!

 

/Titti